הורות היא אולי התפקיד החשוב ביותר אותו נמלא בימי חיינו. לעולם נהיה ההורים של ילדינו והם יישאו את עיניהם אלינו, יקבלו מאתנו כח, תמיכה, הכוונה, כלים ומשאבים פנימיים וגם חיצוניים להמשך הדרך. לצערנו, לא פעם הם גם יקבלו מאתנו דברים פחות טובים, כמו הרגלים שליליים, חוסר אמונה ביכולתם, או פסימיות בנוגע לעתיד.
כמה שהדבר ברור, ולא ניתן להפריז בחשיבות מתן תשומת הלב והאנרגיה לקשר שלנו עם ילדינו, לצערנו, לא פעם קשר זה נתפס כמובן מאליו. בין משימות החיים השונות, תעסוקה ופנאי, זוגיות וניהול חיינו השוטפים, הקשר עם האנשים הקרובים לנו ביותר, ילדינו, מעט נשכח. הדבר עלול להיות נכון אף יותר אם אנו מתמודדים עם קשיים בריאותיים או נפשיים. אך קשיים נפשיים לא חייבים לפגוע בהיותנו הורים מתפקדים ואחראיים לילדינו. הורות עלולה להיות משימה קשה יותר כאשר מתמודדים גם עם קשיים נפשיים, אך היא גם עשויה להיות מקור אדיר למוטיבציה ולתפקוד למרות הקשיים.
תפקיד ההורים
חשוב לזכור שהקשר בין ההורים לילדיהם אינו סימטרי. מירב האחריות, הדאגה והתמיכה הם מצד ההורים, ודאי כאשר הילדים עוד צעירים. לכן, כאשר הורים נמצאים בסביבת ילדיהם, עליהם לעשות כל שניתן, כדי לשים את הילדים בראש מעיניהם. גם אם ההורים מתמודדים עם קשיים נפשיים.
יכולים להיות לכך ביטויים רבים- למשל, שימת דגש על וויסות רגשי והתנהגות מותאמת בסביבת הילדים. אם מצבכם הרגשי מוביל אתכם לא פעם להתפרצויות, עליכם להסב את תשומת הלב לכך שהתפרצויות אלה לא יתרחשו בסביבת ילדיכם; אם אתם חווים דכאון ורגשותיכם מובילים אתכם לפסימיות ולייאוש- זכרו כי ילדיכם אינם אשמים בכך ושמגיעה להם הזדמנות שווה לחוות את העולם דרך זווית אופטימית יותר; אם אתם מתמודדים עם חרדות, יש לכם אחריות בניהול מופעי החרדה שלכם מול ילדיכם, כך שהם לא יחוו עולם מסוכן ומאיים.
במצבים בהם הילדים הם "ילדים הוריים" הלוקחים אחריות ומטפלים בהוריהם, חיזוק הקשר יתבטא ביכולתם של ההורים המתמודדים לתפוס מקום הורי, אשר רואה את צרכי הילדים, ולא להפך. במקרים כאלה, למרות הקשיים הנפשיים, ההורים יצטרכו להתפנות לדאגה למצבם הלימודי והחברתי של ילדיהם, לפנאי שלהם, לניהול לוח הזמנים ולגבולות.
זמן איכות
מעבר לעבודה על התנהגות מותאמת, וויסות, וניהול הקשיים הנפשיים וביטויים של הורים מתמודדים מול ילדיהם, ישנה חשיבות רבה לזמן איכות חיובי עם הילדים. חשוב שתהיו נוכחים עבורם ובשבילם, מתוך התעניינות כנה המאופיינת בדאגה ובחום. הורים לא חייבים לחכות עד שיקרה משהו שלילי הדורש התערבות כדי לשוחח עם ילדיהם, או לבלות עמם יחד במשחק, טיול או ביצירה משותפת. עבור הורים מתמודדים, לפתיחת צוהר לעולמם הפנימי של ילדיהם עשויה להיות משמעות עצומה, והתקרבות שכזו עשויה להגיע פשוט מתוך הקדשת זמן לילדיהם. זמן איכות עשוי להוות אבן בסיס לחיזוק ולקידום הקשר בין ההורים לילדיהם, ומעבר לכך, גם להוות אבן בסיס חזקה בהתמודדויותיהם הנפשיות של ההורים.
שיתוף ופתיחות
בכל הנוגע בקידום הקשר בין הורים וילדיהם, ישנה חשיבות רבה גם לשיתוף נכון ולכנות בטוב וברע. האם ההורים יכולים לראות בילדיהם אנשים עם זכויות שוות לדעת את האמת באשר היא ולהיות שותפים ממשיים בחיי המשפחה? ניסיונות להסתיר ולהרחיק את ילדיכם מהאמת ידונו לכישלון. ילדים מרגישים כאשר מנסים להסתיר מהם, כאשר ישנן התרחשויות שהם מורחקים מהן וכאשר יש התמודדויות בחיי המשפחה והבית שהם אינם שותפים להן. בהתאם לגיל הילדים, ולמצבם הרגשי, כדאי לחשוב מהי הדרך הנכונה והמתאימה ביותר לשתף אותם במה שקורה ולתת להם תחושה שהם חלק מחיי המשפחה גם מול הקשיים.
חשוב להדגיש שב"פתיחות וכנות" אין הכוונה לשיח פתוח לחלוטין עם הילדים על התמודדויות ומשברים, שאינו מותאם גיל. פתיחות מוחלטת ולא מווסתת היא הצד השני של אותו מטבע, המבטא חוסר תשומת לב ומחשבה על הילדים. כפי שלא נרצה להרחיק את הילדים, כך גם לא נרצה להפוך אותם לשותפים מלאים, כאילו היו מבוגרים שאין צורך להתחשב ברגשותיהם, באופן מיוחד ועדין. אך התחשבות בילדים אינה אומרת הסתרה, אלא מחשבה על הדרך הנכונה להפוך אותם לשותפים במתרחש. כמובן שישנה חשיבות רבה לשיתוף מותאם גם בשמחות ובאירועים החיוביים בחיי ההורים והבית.
התמודדות נפשית וחיזוק הקשר עם הילדים
חיזוק הקשר בין הורים מתמודדים לילדיהם עשוי לטמון בחובו, מעבר להתקרבות בין ההורים לילדים, גם בסיס מהותי לשיקום נפשי והרחבת יכולות התפקוד ההורי. התמודדות עם קושי נפשי אינה מעידה בשום אופן, על כך שלהורים המתמודדים לא יהיה קשר חיובי, תומך, מקדם ומכיל עם ילדיהם. התמודדות יכולה להוות קרקע לקשר תומך ואמיץ יותר, בו נוצרים יחסים כנים ואמיתיים בין ההורים, הנושאים באחריות לילדיהם, אפילו לצד ההתמודדות.
כאן חשוב לומר, אם לא היה ברור עד כאן, שלמרות שהכתבה מתייחסת להורים המתמודדים עם קושי נפשי, האתגרים המתוארים בה נכונים לכל הורה באשר הוא. קיומו של קשר קרוב ומכיל עם הילדים, קשר שיש בו פתיחות, שיתוף ובילוי זמן משותף מתוך סקרנות לעולמם של הילדים, הוא אתגר משמעותי לכל הורה באשר הוא.
לעיתים יהיה טוב ומועיל להיעזר בקרובים לנו, במשפחה, בחברים, או במידה כזו או אחרת גם באנשי מקצוע תומכים, שיסייעו ביצירת התשתית, והקניית הכלים, לקיומו של קשר כזה.